イギリスの将棋愛好家のブログShogi London にオックスフォードに将棋クラブが立ち上がったという記事が載った。
The Oxford University Japan Society (OUJS) is a student run society which brings together both university members and others with an interest in things Japanese. All are welcome.
On 5 February 2011 membership secretary Enki Cheung launched a Shogi Club with a beginners introduction session and a challenge match. The next shogi event will be on 5 March 2011. This is during the OUJS Matsuri from Friday 4th to Sunday 6th March. The schedule also includes sake and sushi tastings and viewing films by the celebrated Japanese film director and animator Miyazaki Hayao. Details can be found on the OUJS news blog here.
(オックスフォード大学日本会(OUJS)は、日本についてもろもろ興味がある学生のメンバーとそれ以外のメンバーを束ねている学生が運営する会である。誰でも歓迎される。今年の2月5日にメンバー管理者のEnki Cheung氏が、初心者への紹介セッションと、挑戦手合いを行って将棋クラブを足しあげた。次の将棋イベントは3月5日である。これは、同会の2月4日から3月7日まで行われる日本祭りの一環として行われている。予定には日本酒と寿司を楽しむのと、著名な日本の映画監督でありアニメーターである宮崎駿氏の作品の上映会もまた含まれている。詳しくは同会のブログで参照できる)
というわけで、オックスフォード大学日本会(OUJS)も読んでみる。
Following this, next weekend (5 Feb.) sees the launching of the OUJS Shogi Club, headed by Enki Cheung. At the first event, to be held at Brasenose College from 3:00pm, Enki is going to introduce beginners to shogi, after which we'll have a challenge match between people of similar levels. The idea is to get your skill levels up before this year's Matsuri guest speaker, current British Shogi Chamption Steven Cain delivers his lecture and supervision session in March. For all of you that are up for the challenge, whether you already love playing shogi or just heard about it now, attendance at this event is strongly recommended.
(上記に続いて、次の週末(2/5)には、オックスフォード日本会の将棋クラブがEnki Cheung氏によってスタートする。最初のイベントは、Brasenose Collegeで午後三時から Enkiが初心者に将棋を紹介し、その後、同じくらいのレベルのもの同士で手合いをつけるというもの。これは、3月に予定されているゲストスピーカー、今の英国チャンピオンのSteven Cain氏のレクチャーと指導セッションが今年の祭りの期間中に行われる前に、参加者の技術レベルを向上されておくという考えのもとに行われる。既に将棋を指すのが大好きな人も、ちょっと今聴いただけの人も、この挑戦の機会にやってみようかなと思う人は皆、このイベントに参加するのを強く勧める)。
オックスフォード大学日本会というのがあるのは初めて知った。イギリスの将棋愛好家と、学生による日本文化全般に興味を持っている会との交流というのは今までになかったか、表に出てこなかった動きである。
コメント